Skip til hoved indholdet
    Hjem Lokalhistorien Byvåben

Byvåben

Byvåbner er næsten altid udformet som et gammeldags våbenskjold.
Tegningerne på skjoldene repræsenterer ofte noget væsentligt om byens historie, erhvervsliv eller selve bynavnet. Denne tradition stammer fra middelalderens riddere. I 1100-tallet begyndte ridderne at dekorere deres våbenskjolde. De anvendte tydelige kendemærker og klare farver. Dette var essentielt, da det hjalp dem med at identificere ven eller fjende i kamp. De brugte forskellige symboler som firkanter, trekanter, drager og ørne, samt mange andre fantasifulde tegn

 

Læs om kommunens byvåben

For den gamle Karlebo Kommune er der på den øverste halvdel af byvåbnet en hvid/sølv svane på blå baggrund. Dette skal symbolisere Nivå Bugten.

Forneden er der tre røde mursten på hvid/sølv baggrund og dette skal symbolisere teglværksindustrien som engang var en meget stor beskæftigelse i området. De tre mursten symboliserer også de tre områder i Karlebo, nemlig Kokkedal, Nivå og landområderne.

Byvåbenet er tegnet af Axel Thomsen, Gunderød, og blev godkendt af indenrigsministeriet den 25. november 1974.

For den gamle Fredensborg – Humlebæk Kommune er der på den øverste blå del en krone i guld, der henviser til Fredensborg Slot, aksene i guld skal symboliserer landbruget og egegrenene i guld symboliserer skovene. Derefter er der en bølget linje og på nederste del er det en blå laks på sølv baggrund som skal symbolisere Esrum sø og fiskeriet i Humlebæk og Sletten.

Dette er tegnet af Grunddal Sjallung fra Det heraldiske Institut og blev godkendt 15. juli 1948 som kommunevåben for Asminderød-Grønholdt Sognekommune og i maj 1971 som kommunevåben for Fredensborg-Humlebæk Kommune i forbindelse med kommunens navneændring.

1. januar 2007 blev Karlebo og Fredensborg-Humlebæk Kommuner lagt sammen til én stor kommune, Fredensborg Kommune og så skulle de to våbenskjolde jo også "sammenlægges".

Kommunen inviterede en kongelig våbenmaler, et kommunikationsbureau, en grafisk designer og en designvirksomhed til at tegne nogle forslag til et nyt våbenskjold. De tegnede ni forskellige våbenskjolde, som borgerne fik mulighed for at stemme om.

Fredensborg Arkiverne

Fredensborg Arkiverne
Egevangen 3F, 2980 Kokkedal

Find os også på facebook 

Telefon: