Skip til hoved indholdet
Indledning

Billed: Fra udvandringens kulmination. Udvandrere ved Larsens Plads 
malet af Edvard Petersen i 1890.

Fra Karlebo til Utah

I perioden fra 1840 og frem til 1914 udvandrede ca. 300.000 danskere - primært til USA (ca. 90% ). Denne store folkevandring foregik ikke i en jævn strøm men fandt især sted i første del af 1870’erne, 1880’erne og 1890’erne. Både før og efter disse årtier var udvandrernes antal mindre. Med udbruddet af 1. Verdenskrig i 1914 aftog denne transatlantiske trafik.

Der var selvfølgelig mange forskellige faktorer, der var årsag til udvandringen. I løbet af 1800-tallet steg befolkningstallet i Danmark som følge af en lavere børnedødelighed og en øget kornproduktion i landbruget. Men samtidig faldt kornpriserne, da Europa blev oversvømmet af billigt korn fra Nordamerika. Disse forhold skabte et landarbejderproletariat, der ikke havde udsigt til at få egen bedrift, og som derfor som en løsning søgte mod byerne. Her var den danske industrialisering endnu ikke udviklet nok til at opsuge denne arbejdskraft, og resultatet for mange blev fattigdom, arbejdsløshed og social udstødelse.

Samtidig blev der gennem lokale agenter og i annoncer i dagspressen fortalt om det store ressourcerige og forjættede USA, der især efter den begyndende opdyrkning af prærien lokkede med gratis jord, rigdom og frihed. Tænk bare på linjerne fra Christian Winthers børnedigt: ”Flugten til Amerika” fra 1835.

Med Sølv er Hestens Hov beskoet
Og Vognens Hjul beslaaet;
Guldet det ligger dig for din Fod
Du bukker dig kun for at faa’en

Endelig blev antallet af emigrantruter over Atlanterhavet øget kraftigt efter 1850, hvilket betød en billigere transport for udvandrerne.

Alligevel har beslutningen om udvandring givet været svær for mange, der måske aldrig havde været uden for det lokale sogn, og hvor drømmen om Amerika forblev en drøm.

En gruppe, der havde lidt lettere ved at komme afsted, var de danskere, der blev medlemmer af mormonbevægelsen. Den var allerede i 1849 kommet til Danmark, hvor udsendte missionærer fra Utah rejste rundt i landet. At det var Danmark, der blev en af bevægelsens indgangsporte til Europa skyldtes, at et dansk brødrepar var blevet nære venner med mormonlederen Brigham Young. Brødrene havde i 1851 sørget for, at Mormons Bog var blevet oversat til dansk. De mere end 200 amerikanske missionærer i Danmark var meget aktive, og mellem 1850 og 1880 omvendte de flere end 18.000 danskere, der lod sig døbe. Ikke alle de døbte var villige til at drage til Utah, men næsten 9.000 danske mormoner følte det som en pligt at udvandre til USA.

En af de omvendte, der drog ud, var Hans Nielsen Hansen fra Karlebo.

Er du nysgerrig efter at vide hvordan det gik ham? Så læs med nedenfor.

ny